
In Nederland zijn ruim 1 miljoen mensen mantelzorger. Voor veel mantelzorgers voelt het vanzelfsprekend om te helpen. Maar dat betekent niet dat het altijd makkelijk is. Meer dan 70% van de mantelzorgers ervaart een hoge werkdruk. Naast je mantelzorgtaken heb je waarschijnlijk ook nog een baan, een gezin en een sociaal leven. Je komt al snel handen tekort, met als gevolg dat zo'n 10% van alle mantelzorgers uiteindelijk minder gaat werken of zelfs volledig stopt.
Gelukkig zijn er manieren om de zorg beter te verdelen en ondersteuning te krijgen. Van slimme apps tot professionele hulp. In dit artikel ontdek je hoe jij als mantelzorger de juiste hulp inschakelt.
Wanneer ben je mantelzorger?
Mantelzorgers zorgen vrijwillig en onbetaald voor een naaste, zoals een familielid of huisgenoot. Dit kan intensieve zorg zijn, maar ook de wekelijkse boodschappen doen of helpen bij de boekhouding. Af en toe boodschappen doen voor een ouder die slecht ter been is, valt niet direct onder mantelzorg. Maar als je dit structureel doet, ben je mantelzorger.
Hoe zwaar is mantelzorg voor jou?
Hoe intensief ervaar jij jouw taken als mantelzorger? Misschien doe je meer dan je zelf doorhebt. Met de OHRA Mantelzorgtest krijg je binnen één minuut inzicht in hoe zwaar je taken zijn. Je ontvangt direct praktische tips en informatie over mogelijke ondersteuning.
Maak mantelzorg makkelijker met de Hello 24/7 app
Zorg je alleen voor een naaste, of deel je de taken met familie en vrienden? Misschien gebruik je al een WhatsApp-groep, maar wist je dat er ook een speciale app is?
Met de Hello 24/7 app kun je zorgtaken verdelen en gebruikmaken van handige tools, zoals een gezamenlijke agenda, contactgegevens van zorgverleners en personenalarmering. Er is een gratis basisversie beschikbaar voor iedereen. Heb je een aanvullende verzekering via de BOVAG Zorgpolis? Dan ontvang je bij De Friesland en OHRA, korting op de premiumversie van de app en 100% vergoeding bij Zilveren Kruis (vanaf AV 1 ster).
Professionele hulp via een mantelzorgmakelaar
Mantelzorg kan zwaar zijn, maar gelukkig is er een mantelzorgmakelaar om te helpen. Niet om de zorg over te nemen, maar om je te ondersteunen met regeltaken. De ondersteuning van een mantelzorgmakelaar is tijdelijk en helpt je om mantelzorg langer vol te houden. Denk aan:
- Bemiddeling met je werkgever
- Hulp bij het vinden en aanvragen van zorg
- Uitleg over wetten en regels
- Ondersteuning bij het invullen van formulieren
- Advies over vergoedingen uit verzekeringen of overheden
- Contact met overheidsinstanties
Wat kost een mantelzorgmakelaar?
Bij sommige gemeenten kun je vergoedingen krijgen voor een mantelzorgmakelaar. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden. Daarnaast biedt de BOVAG Zorgpolis ook vergoedingen voor een zorgmakelaar:
Zilveren Kruis: Afhankelijk van je aanvullende verzekering 2 tot 4 uur per kalenderjaar. Wil je gebruik maken van een mantelzorgmakelaar via Zilveren Kruis, dan regel je dit via de zorgcoach, te bereiken via 071 365 20 40. |
OHRA: Een eenmalige vergoeding tot 7 uur bij de meeste aanvullende pakketten. Voor contact met een mantelzorgmakelaar via OHRA kun je bellen met 026 400 40 40. |
De Friesland: Maximaal €500,- bij het AV Extra Plus pakket plus €250,- extra vergoeding uit het BOVAG-collectief in de meeste aanvullende pakketten. Je kunt de Friesland Mantelzorglijn bereiken op kantoordagen van 9.00 - 12.00 uur via telefoonnummer (058) 291 3232. |
Bekijk je aanvullende voorwaarden
De mantelzorgmakelaar en Hello 24/7 app zijn twee voorbeelden van hulp die je als mantelzorger kunt krijgen. Doorgaans kun je vanuit de aanvullende zorgverzekering nog gebruikmaken van andere ondersteuning, zoals coaching en cursussen, mantelzorgvervanging en tijdelijke huishoudelijke hulp.
Welke diensten en vergoedingen je hiervoor kunt krijgen is afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering. Deze informatie kun je terugvinden op het dekkingsoverzicht van je zorgverzekering.
Vragen? Check de app van je zorgverzekeraar!
Veel zorgverzekeraars hebben een app waarin je eenvoudig vragen kunt stellen over jouw polis en vergoedingen. Ben je benieuwd welke hulp jij nog meer kunt krijgen? Stel je vraag in de app van je zorgverzekeraar en wie weet bespaart dat je waardevolle tijd!